Home

Publicat al diari Ara

L’impacte del cicló Phailin a la costa sudest de l’Índia ha apaivagat per uns dies els ànims dels contraris a la creació de l’estat independent de Telangana, el número vint-i-nou del país, que naixerà de la divisió del territori d’Andhra Pradesh. Mentre el temporal ha estat una amenaça i s’han hagut d’evacuar 500.000 persones, el subministrament elèctric no s’ha vist alterat. El temporal –que ha causat estralls i la mort de 14 persones– ha comportat una pausa en les vagues i les protestes desencadenades des que el govern indi va anunciar que la partició tirava endavant.

Però el malestar continua. “No hem desconvocat la vaga del tot, és una mesura transitòria en vista de l’arribada del cicló”, explicava al diari The Times of India el líder del Comitè d’Acció Conjunta dels Empleats Elèctrics, Sai Babu. “Continuarem amb les protestes d’una altra manera”. Segons els organitzadors, més de 30.000 treballadors fixos i 15.000 temporals mantenien una vaga que s’afegeix a dos mesos de protestes en què s’han tallat carreteres, aturat transports públics i que han paralitzat les indústries del territori per frenar un procés independentista que hauria de culminar abans d’un any.

També han minat l’ànim de la població. El govern continua amb el programa previst i els vaguistes acusen el cansament dels problemes quotidians: ja són vuit setmanes de protestes sense cobrar el salari, és a dir, sense ingressos per pagar el lloguer, les taxes de l’escola i les despeses diàries. “Quan vaig al mercat el menjar és molt car. A més, no hi ha diners als caixers automàtics”, declarava una afectada resident al districte de Vijayanagaram al canal de televisió Times Now. “No puc sortir ni anar a classe i a les nits haig d’estudiar amb una espelma”, afegia una estudiant de medicina.

Menys que els veïns
El consell de ministres indi va aprovar a principis d’octubre la divisió d’Andhra Pradesh després de fer un anunci oficial al juliol. Dels vint-itres districtes que té actualment aquest estat, deu formaran part del nou estat de Telangana, amb35 milions d’habitants. La resta es rebatejaran amb el nom de Seemandhra. Totes dues parts comparteixen un mateix idioma, el telugu, i és per això que el 1956 es van unir en una sola entitat administrativa com va passar amb altres estats de l’Índia. No obstant, els telangans sempre han percebut que rebien un tracte desfavorable comparat amb els seus veïns i reclamen tenir una administració pròpia.

Els recursos miners i l’aigua dels rius Krishna i Godavari són una de les disputes principals. Les infraestructures fluvials estan físicament al territori de Telangana, però es desvien cap a altres zones d’Andhra Pradesh més fèrtils. També es queixen dels pressupostos: acusen el govern de no invertir prou en la seva àrea, històricament menys desenvolupada i amb un nivell educatiu més baix. La població de Telangana reivindica que no té el mateix accés que els seus veïns als llocs de treball públics ni als càrrecs polítics.

Les demandes independentistes van començar a finals de la dècada dels seixanta i des de llavors han tingut daltabaixos. El 2009, el govern es va comprometre amb el procés després que un del líders polítics que més ha defensat la separació iniciés una vaga de fam, però és ara quan tot s’ha posat en marxa, un any abans de les eleccions generals.

Joc polític
Molts analistes parlen de joc polític per guanyar escons al Parlament indi, ja que el governant Partit del Congrés està debilitat i necessita lluitar per conservar cada vot si vol revalidar la seva victòria en la democràcia més poblada del món. Alguns càrrecs polítics han presentat la dimissió i d’altres amenacen de fer-ho a mesura que els tràmits per crear el nou estat avancen. Acaba de formar-se una comissió de ministres que ha d’estudiar com separar els dos estats i com crear les estructures necessàries perquè tots dos funcionin de manera independent d’aquí uns mesos. També és necessària l’aprovació del Parlament.

Hi ha veus crítiques que adverteixen que la independència de l’estat de Telangana pot revifar les demandes separatistes a altres punts del territori indi. Els últims estats del país es van formar el 2000: Chhattisgarh va separar-se de Madhya Pradesh; Uttarakhand de la zona muntanyosa d’Uttar Pradesh, i Jharkhand, de Bihar.

***

Hyderabad, una capital compartida per als dos nous estats
Hyderabad serà la capital compartida pels dos estats futurs durant deu anys. L’actual capital d’Andhra Pradesh és una metròpoli pròspera i ben equipada que rep el sobrenom de Cyberabad perquè és un dels centres tecnològics de referència a l’Índia. La ciutat té més de 1.300 empreses vinculades a la informàtica i acull importants grups internacionals líders al seu sector, com Google, Microsoft, Facebook i Yahoo.

L’estatus de Hyderabad és una de les qüestions més delicades del procés separatista. El 2009 el Banc Mundial va triar-la com la segona millor ciutat índia per fer negocis i cap de les dues parts vol renunciar als beneficis econòmics que genera, que són notables. Durant una dècada, la metròpoli serà la capital doble dels dos estats, tot i que geogràficament la ciutat és al cor de Telangana. Malgrat les incerteses polítiques que viu la regió, Nova Delhi continua apostant per la ciutat i acaba d’aprovar un pla per construir un centre d’inversió tecnològica que ha de servir per atreure encara més companyies i que pot generar un milió i mig de llocs de treball directes.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s